Uitgelicht: Hazelnoten

Eigenschappen

Hazelnoten komen uit het gebied rond de middellandse zee met name Turkije, maar ze zijn ook te vinden in Amerika, Spanje en Italië. Denk maar aan de Nutella (hazelnootpasta), dit wordt van Italiaanse hazelnoten gemaakt. Maar je ziet hazelnootbomen ook wel eens in Nederland, alleen is dat niet voor productie maar vaak voor eigen gebruik. Maar deze kan je prima zelf rapen en eten. De hazelnoot is een kleine ronde bruine noot en bevatten veel verschillende vitaminen, mineralen en onverzadigde vetten. Ze bevatten net als de amandelen veel vitamine E.  

 

 

Hazelnoten groeien in bolsters waar meerdere noten in verstopt zitten. De bomen zijn donkergroen en staan vaak dicht op elkaar geplant in bossen. Hazelnoten groeien tussen de bladeren in klusters en zijn eerst groen van kleur. Als de bolsters bruin worden en helemaal uitgedroogd zijn vallen ze van de boom en zijn ze geschikt om op te eten. De noot moet je eerst nog wel kraken voordat dat je hem kunt eten. De noot onder de bast heeft een bruin vliesje, deze is gewoon eetbaar. Maar net als bij amandelen kan je door ze te koken het vliesje verwijderen en hou je een blanke hazelnoot over.  

 

Toepassing

Hazelnoten worden vaak gegeten in pastavorm (hazelnootpasta), in combinatie met chocolade, in mueslirepen of met ijs. Ze zijn ook erg populair wanneer ze worden verwerkt in een hazelnoottaartje. Recepten met hazelnoten:  gebakken zalm met hazelnotencrumble of deze appel/abrikozentaart met hazelnoten.