Ausgewählt: Termine

Eigenschappen

De dadel is een vrucht afkomstig van de dadelpalm. Er zijn verschillende soorten dadels, maar één van de bekendste soorten zijn de Medjoul dadel en de Deglet Nour dadel. Dadels zijn steenvruchten en bevatten een grote harde pit die niet eetbaar is. Ze groeien in trossen, net als bananen en groeien alleen aan de vrouwelijke bomen. Dadels zijn al eeuwen oud. De herkomst ligt in het Midden-Oosten en worden met name geteeld in Noord-Afrika en Arabische landen. Maar je vindt ook dadelbomen in Israël, Californië en Australië. Met name landen als Egypte, Iran, Saoedi-Arabië, Tunesië, Verenigde Arabische Emiraten, Pakistan en Algerije exporteren dadels.

 

Toepassing

Je kunt de vrucht vers of gedroogd eten, maar de variant de soort die wij hier in Nederland kennen is de gedroogde (vaak gesuikerde) variant. Dadels zijn goed te combineren met noten, kaas, roomkaas. Of verwerk ze bijvoorbeeld in een tajine gerecht. In de Islam is de dadel een belangrijke vrucht en heeft ook een speciale betekenis. Het regelmatig eten van dadels zou de lever herstellen en reinigen. Tijdens de ramadan spelen dadels ook een belangrijk rol en staan ze standaard op tafel. Ze worden gegeten bij zonsondergang bij de iftar-maaltijd. De overleveringen zeggen dat door het verbreken van het vasten met een dadel de iftar 1000 keer meer “sawab” (beloning voor goede daden) oplevert. (*bron)

Dadels zijn een goed tussendoortje, omdat ze veel vezels bevatten geven ze een verzadigd gevoel en heb je minder snel trek. Eet er niet te veel van, want ze bevatten ook veel koolhydraten door de natuurlijk aanwezige suikers. Let op bij het kopen van dadels, want er zijn er bij die gekonfijt zijn en dus een extra suikerbad hebben gehad voordat ze in de winkel komen te liggen. Dit wordt niet alleen gedaan voor de zoete smaak, maar ook om de houdbaarheid te verlengen.

 

 

Wist je dat?

  • Dadels meer vezels bevatten per 100 gram dan zilvervliesrijst en volkorenbrood.
  • Dadels relatief weinig calorieën bevatten en vetarm zijn. Een dadel van 6 gram bevat zo’n 19 kcal (voedingscentrum)
  • Dadels veel ijzer, koper en kalium bevatten
  • Dadels een bron van vitamine C zijn

 

Lekkere recepten met dadels?

Probeer deze tajine eens, of maak deze heerlijke sticky toffee cake, om je vingers bij af te likken!