Een Grieks baklava rolletje, gevuld met noten. Heerlijk zoet, met een perfecte combinatie van een krokante en smeuïge structuur. Experimenteer met smaken, door bijvoorbeeld sinaasappelrasp en/of kardemompeulen toe te voegen aan je siroop. En varieer met nootjes, cashewnoten, amandelen, of macadamianoten, zijn goed te combineren met de saragli. Een mooie manier om restjes noten op te maken uit je voorraad.
Ingrediënten
- 470 gram filodeeg
- 340 gram roomboter
- 400 gram kristalsuiker
- 360 ml water
- Kaneelstokje
- Vanillestokje
- 1 citroen (alleen de rasp)
- 150 gram pistachenootjes
- 150 gram pecan noten
Benodigdheden
- 1 ovenschaal
- Oven
- Steelpannetje
Bereiding
- Doe het water en de suiker in een steelpannetje samen met de vanille, kaneel en citroenrasp.
- Kook totdat de suiker is opgelost in het water en zet apart om af te koelen
- Smelt de boter
- Maal de pistachenootjes en de pecan noten afzonderlijk van elkaar tot fijne stukjes
- Leg een vel filodeeg neer en bestrijk hem met de gesmolten boter
- Besprenkel met 2 eetlepels gemalen pistachenootjes en leg er weer een vel filodeeg overheen
- Bestrijk dit vel weer met de gesmolten boter en verdeel hierover weer 2 eetlepels gemalen pecan noten
- Vouw de twee vellen dubbel en rol het deeg op met behulp van een satéprikker tot één lange rol en verwijder de prikker
- Leg de rol in een ovenschaal en verwarm de oven op 160 graden hetelucht
- Doe dit tot de schaal gevuld is met rolletjes filodeeg
- Snijd de rollen in kleine stukjes met een scherp mes
- Bestrijk de rolletjes met de gesmolten boter en giet de rest van de boter over de filorolletjes heen
- Bak de saragli in ongeveer 50-60 minuten goudbruin in het midden van de oven
- Verdeel de suikersiroop over de saragli meteen als de schaal uit de oven komt
- Laat volledig afkoelen en besprenkel als garnering met gemalen nootjes