Cashewnoten

 

Eigenschappen
Cashewnoten bevatten het minste vet onder de notensoorten en zijn rijk aan mineralen zoals onder andere magnesium, koper en ijzer. Eén portie cashewnoten bevat zelfs meer ijzer dan een portie spinazie! Bovendien zitten bijna alle vitaminen B in cashewnoten. Goed voor onder andere huid, haar en ogen. Eén portie noten is 25 gram; dit zijn ongeveer 15 cashewnoten. Een dagelijks portie noten past binnen een gezonde levensstijl.

Oorsprong
Ongeveer 40% van alle cashewnoten groeit in West-Afrika. De juiste weersomstandigheden en een lange historie in het verbouwen van cashewnoten zorgen ervoor dat dit een goede plek is voor de cashewteelt. Andere landen waar cashewnoten worden verbouwd zijn Vietnam, India en bijvoorbeeld de Filipijnen.

Toepassing
De cashewnoot is een noot met een zoete, romige smaak. Cashewnoten zijn goed in combinatie met pittig eten, bijvoorbeeld een curry. Ook lekker in combinatie met kaas of in een salade. Bijna de helft van de noten wordt in het proces al gebroken (als er een heel klein stukje van de noot is gebroken telt deze al als ‘broken’) omdat het kraken van de cashewnoten precisiewerk is. Van deze ‘brokens’ worden vaak notenboters of notenrepen van gemaakt.

Het kraken van de noten
Het verwerken van de noten tot cashewnoten zoals hierboven beschreven gebeurt veel met de hand. Tijdens het oogsten worden de noten eerst gesorteerd. De rauwe cashewnoten worden verhit in een stoommachine. Met behulp van stoomdestillatie wordt de bijtende cardol-olie geconcentreerd en kan de vrucht vervolgens met de hand worden geopend. Dit is dan ook meteen de reden waarom cashewnoten niet in dop verkocht worden.

 

Voor meer informatie neem dan contact op met onze verkopers.

bel +31180 63 70 63 of mail naar orders@notenbeurs.nl