Pinda’s

 

Eigenschappen
De pinda is een peulvrucht en eigenlijk geen noot. Hij groeit in de grond, net als aardappels. Er komen geelkleurige bloemen aan de plant en de pinda zelf groeit in een schil, die ze de dop noemen. De pinda zelf heeft nog een bruin vliesje die je gewoon kunt eten, de zogenaamde vliespinda’s. Pinda’s zonder vlies noemt men geblancheerd. Pinda’s zijn oorspronkelijk geen noten, maar peulvruchten. Pinda’s zijn de bekendste noten in de notenwereld en zijn tevens de goedkoopste noten die er zijn.

Oorsprong
De herkomst van de pinda is onbekend, maar de pinda’s zijn al heel oud. Ze zijn ongeveer 950 jaar voor Christus gevonden. In de landen Brazilië en Peru zijn ze als eerste ontdekt en vanaf daar zijn ze naar Afrika gebracht en uiteindelijk naar Amerika. Vandaag de dag zijn China, Israël, de Verenigde Staten, Egypte, Argentinië en Zuid-Afrika de grootste producenten van pinda’s. Israël en Egypte produceren voornamelijk voor export van de rauwe noten in dop.

Toepassing
Pinda’s worden door veel mensen dagelijks gegeten. Niet zozeer als losse pinda, maar vaak als broodbeleg namelijk pindakaas. Verder zijn er veel indonesische gerechten waarin pinda’s gebruikt worden. Denk maar aan satésaus en rempejek (pittige pindakoekjes). Uiteraard vind je ze vaak terug in in allerlei notenmixen.

Gezond of toch niet?
Pinda’s bevatten een hoog gehalte aan gezonde, onverzadigde vetzuren. Die vetzuren verlagen het LDL-cholesterolgehalte in je bloed en verkleinen daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Pinda’s zijn gezond. Deze grondnoot zit boordevol belangrijke mineralen en vitamines en zijn ze naast eiwitten, ook een goede bron van voedingsvezels. In de ogen van het Voedingscentrum zijn pinda’s net zo gezond als noten. Houd er echter wel rekening mee dat pinda’s meer koolhydraten bevatten dan noten. Juist koolhydraten wil je zo min mogelijk eten als je wilt afvallen, dus kies voor een handje nootjes en niet voor pinda’s als je wat kilo’s kwijt wilt. Het zit hem vooral in hoe je pinda’s eet. Namelijk gezouten of ongezouten. Kies voor ongezouten pinda’s, dan weet je dat je goed zit.
Voor meer informatie neem dan contact op met onze verkopers.

bel +31180 63 70 63 of mail naar orders@notenbeurs.nl