Paranoten

 

Eigenschappen
Paranoten of Brazil nuts, zijn voedzaam, bevatten veel eiwitten, vetten, calcium, fosfor en magnesium. Belangrijk is het stofje selenium en de antioxidanten. Dit remt het verouderingsproces en stimuleert het immuunsysteem.

Oorsprong
Paranoten ook wel Brazilnuts genoemd komen uit Zuid-Amerika, onder andere uit Peru, Bolivia, Colombia en Brazilië. Er groeien ongeveer 9 miljoen bomen in dit Amazonegebied.

Toepassing
De groene bollen van de Brazilnuts groeien aan een hoge “koninklijke” boom. Deze bollen lijken een beetje op kokosnoten en moeten worden gekraakt om uiteindelijk bij de Brazilnuts te komen. Deze bollen bevatten ongeveer 10 tot 12 zaden per bol. De noot heeft een beetje een banaanvormig uiterlijk en een bruin schilletje. De Noot is lastig te kraken en wordt daarom altijd gepeld verkocht. Paranoten zie je met name terug in notenmixen of bijvoorbeeld in een luxere variant van de studentenhaver.

De agouti is het enige dier wat de paranoot kan kraken…
Deze knaagdieren leven in de dichtbegroeide regenwouden van Brazilië, Paraguay en Argentinië en zijn erg schuw. Agouti’s zijn wel enorm belangrijk voor de natuur, want zij zijn de enige dieren die paranoten open kunnen kraken met hun sterke knaagdierengebit. De paranoten zitten vol met zaadjes, die op de grond vallen en ontkiemen, waardoor weer nieuwe paranootbomen groeien.

 

Voor meer informatie neem dan contact op met onze verkopers.

bel +31180 63 70 63 of mail naar orders@notenbeurs.nl