Macadamianoten

 

Eigenschappen
Macadamia’s zijn groen van kleur wanneer ze aan de boom hangen. Wanneer ze rijp zijn barsten ze open en zie je een ronde bruine noot in dop. Macadamia’s hebben een gladde ronde vorm. De smaak van de noot wordt bepaald door het vetgehalte. Hoe hoger het vetpercentage, hoe fijner de smaak is. Het vetpercentage ligt rond de 75%. Waarvan 4/5 onverzadigde vetzuren (de gezonde vetzuren) zijn. Deze vetten verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en verkleinen daarmee de kans op hart- en vaatziekten.

Oorsprong
Deze heerlijke ronde noot is ontdekt door dr. John Macadam aan de Australische kust en is naar hem vernoemd. De macadamia is vergeleken met andere noten relatief jong en nog niet zo lang bekend in Nederland. Ze worden ook wel “Queensland nuts” genoemd, vernoemd naar Australië. Inmiddels zijn er veel meer herkomstlanden naast Australië, zoals Kenia, Malawi, Zuid-Afrika en Amerika.

Toepassing
Romig, vol, boterachtig en zoete tonen. Macadamia noten zijn heerlijk in combinatie met chocolade.
Van de macadamianoot wordt tegenwoordig ook vegan-kaas gemaakt, dat komt doordat de rauwe noot een kaas-achtige smaak heeft. In combinatie met havermelk, citroen en zout krijg je een bijna niet van echt te onderscheiden kaasje.

Kraken van Macadamia’s
De Macadamianoot is het moeilijkste te kraken van alle noten ter wereld. Er is een druk voor nodig van meer dan 20 kg per vierkante centimeter. Onder andere hierdoor ligt de prijs hoger dan de prijs van andere noten. Een andere reden van de hoge prijs is dat de macadamiaboom pas na 7 tot 10 jaar oogst geeft. De bomen hebben veel regen, een warm klimaat en een rijke voedingsbodem nodig.

 

Voor meer informatie neem dan contact op met onze verkopers.

bel +31180 63 70 63 of mail naar orders@notenbeurs.nl