Rozijnen en krenten

Rozijnen
Een rozijn is een ingedroogde gele druif. Het overgrote deel van de rozijnen wordt gemaakt van de Sultana druif, een druivenras dat vooral afkomstig is rond het Middellandse Zeegebied. Het is een ovale pitloze druivensoort. Opmerkelijk: zowel gele als blauwe rozijnen worden van een gele druif gemaakt. Het kleurverschil ontstaat pas tijdens het verwerkingsproces.

Blauwe rozijnen worden gemaakt door de druiven te plukken en te drogen. Hierdoor krimpt de druif en krijgt het zijn donkere kleur. De gele rozijnen worden na het plukken gedrenkt in ‘potas’, een mengsel van zouten. Hierdoor behoudt de druif zijn lichte kleur. Hierna krijgen ze een bad van sulfiet en zwafeldioxide om de rozijn te conserveren en latere bruining tegen te gaan.

Het verschil met krenten?
Krenten worden gemaakt van een specifieke Griekse druif, de Korinthe. Volluit de: Vitis vinifera Korinthiaka. Al heeft de druif meer weg van een bes. De gedroogde krenten zijn kleiner, donkerder en zuurder dan rozijnen.

Wat zegt het voedingscentrum?
Rozijnen en krenten zijn gedroogd fruit en dat valt binnen de Schijf van Vijf. Je kunt het dus als tussendoortje geven aan je kind.
Tip: Houd de portie klein, want in gedroogd fruit zit best veel suiker.

Vitaminen en vezels
Hoewel je dus best een doosje of handje rozijnen kan geven als tussendoortje, is vers fruit nog altijd beter. Daarin zit meer vitamine C. Bij het drogen van fruit gaat namelijk vitamine C verloren. Wel zitten er nog steeds vezels in rozijntjes en ander gedroogd fruit. Op het etiket kun je lezen wat erin zit.

Vanaf welke leeftijd kun je rozijnen geven?
Als je kind zo rond zijn eerste verjaardag mee-eet met ontbijt, lunch en avondeten kun je af en toe iets tussendoor geven zoals rozijntjes. Let er wel op dat je niet te veel geeft. Wanneer zijn buikje al gevuld is met iets anders, heeft je kind minder trek bij de volgende maaltijd. Een paar rozijntjes zijn niet schadelijk voor een baby in de eerste hapjes-fase, maar je kunt beter nog even wachten met tussendoortjes.

Zijn ongezwavelde rozijnen beter dan gezwavelde?
Nee. Gezwavelde rozijnen zijn behandeld met een toegestaan conserveermiddel (sulfiet). Er is geen reden om dit niet te gebruiken. Ook kinderen kunnen gewoon gezwavelde rozijnen eten. Er geldt 1 uitzondering; sommige mensen kunnen overgevoeligheidsreacties krijgen op sulfiet. Dit komt het meest voor onder astmapatiënten. Naar schatting loopt minder dan 4% van de astmapatiënten het risico op overgevoeligheidsreacties op sulfiet.

#sultanarozijnen #notenbeurs #krenten #rozijnen