Cashew koeken
Deze cashew koeken zijn heerlijk groot en een echte guilty pleasure voor bij de koffie, makkelijk te maken en iedereen vind ze lekker. Varieer door de cashewnoten te vervangen voor hazelnoten, macadamia’s of pecannoten.
Bereidingstijd: ca. 30 min + 30 minuten wachttijd
Ingrediënten voor 16 grote koeken
150 gram bloem
1/2 theelepel bakingsoda
1/4 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
115 gram koude roomboter in blokjes
100 gram suiker
100 gram bruine basterd suiker
1/2 ei
100 gram pure chocolade (liefst met minimaal 70% cacao)
100 gram witte chocolade
250 gram cashewnoten
3 blokjes karamel fudge in kleine blokjes gesneden
1/2 uitgeschraapt vanille stokje
Bereiding
- Doe alle ingrediënten in een kom behalve de chocolade, cashew noten en karamel fudge en kneed het met de hand tot een plakkerig deeg.
- Snijd de chocolade en 2/3 van de cashewnoten in grove stukjes en kneed ze door het deeg.
- Leg een stuk plasticfolie op het werkblad en leg het deeg erop en maak er een rol van zodat je het deeg straks in plakken kunt snijden.
- Als het een mooie gladde rol is (overal even dik), laat 30 minuten in de koelkast koud worden zodat het makkelijker snijdt.
- Zet de oven aan en verwarm hem voor op 160 graden Celsius hetelucht
- Haal de rol uit de koelkast en wikkel de plastic folie van het deeg.
- Snij met een scherp mes plakken van ongeveer 1 cm dik en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
- Leg de koekjes met minimaal 3 cm afstand uit elkaar op de bakplaat, ze vloeien namelijk flink uit.
- Verdeel de overige cashewnoten en de karamelblokjes over de koeken en duw ze voorzichtig in de nog niet afgebakken koekjes.
- Bak de koekjes in 15 minuten op 160 graden bruin en krokant. Als ze uit de oven komen zullen ze nog zacht zijn, laat ze ongeveer 30 minuten afkoelen voordat je ze gaat eten.