Eigenschappen
Brazilië, India, Vietnam en Afrika zijn de landen waar de cashewnoot groeit. De cashewnoot is culinair gezien een noot maar botanisch gezien een zaad. Kasjoebomen, van nature veel voorkomend in Brazilië, geven vruchten in de vorm van een appel, de cashewappel. De groeiwijze is bijzonder, want de relatief grote vrucht produceert maar één cashewnoot. Onderaan de vrucht puilt de noot er zichtbaar uit. Deze vruchten bevatten veel vitamine C. Ondanks dat de vruchten niet zo lekker schijnen te zijn worden ze in sommige landen toch verwerkt tot sap of wijn.

De dop die om de cashewnoot heen zit bevat irriterende olie. Aanraking hiervan kan irritatie op de huid veroorzaken. Dit is dan ook meteen de reden waarom cashewnoten niet in dop verkocht worden.

Cashewnoten bevatten het minste vet onder de notensoorten en zijn rijk aan mineralen zoals onder andere magnesium, koper en ijzer. Eén portie cashewnoten bevat zelfs meer ijzer dan een portie spinazie!
Bovendien zitten bijna alle vitaminen B in cashewnoten. Goed voor onder andere huid, haar en ogen.
Eén portie noten is 25 gram; dit zijn ongeveer 15 cashewnoten. Een dagelijks portie noten past binnen een gezonde levensstijl.

Toepassing
De cashewnoot is een noot met een zoete, romige smaak. Cashewnoten zijn goed in combinatie met pittig eten, bijvoorbeeld een curry. Ook lekker in combinatie met kaas of in een salade.