Gele Dahl met Basmati Rijst

met een Vrolijke topping van Tanzaniaanse Cashewnoten🌱

Wat is Dahl?
De Indiase benaming voor peulvruchtensoep met kruiden en specerijen. Kortom een 100% Vegan variant van eigen­bodems bekende “Hollandse Erwten­soep”. 
100% vegan en vrij van kunstmatige smaakversterkers en toevoegingen. Rijk aan eiwitten en laag in koolhydraten. 

Bereidingstijd: 60+ minuten
Aantal personen: 2

 Ingrediënten:

Dahl:

  • 1 Liter water
  • 175 gram gele spliterwten
  • ½ theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel masala (kerriepoeder)
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 grote tenen knoflook
  • 1 ui
  • 2 gram zeezout (naar wens)
  • 2 eetlepels rijstazijn (andere neutrale azijn mag ook)
  • Tip: voor een romige dahl, kan je 2 porties kokosmelk (light) toevoegen

Rijst:

  • 75 gr. volkoren Basmati rijst
  • 75 gr. witte Basmati rijst
  • Eventueel een snufje zout en een mespuntje kurkuma poeder.

Topping:

  • 40 gr. ‘Tanzaniaanse cashewnoten’
  • 10 gr. Amandelschaafsel
  • 10 gr. kokosschaafsel
  • 10 Black Flame rozijnen
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • ½ bosje lente ui
  • 2 grote tenen knoflook
  • 1 ui
  • 2 peentjes fijngesneden
  • 1 grote chilipeper (voor de pittige liefhebbers, kan je het aantal pepers verdubbelen)
  • Takjes verse koriander (optioneel)
  • 1 theelepel Garam masala
  • Snuf zeezout
  • 1 theelepel kokosbloesemsuiker

Bereiding Dahl:

Spoel de erwten goed schoon en doe deze in een pan van 2 liter. Snijd nu de geschilde ui in grove blokjes. Plet, schil en hak de knoflook ook grof. Doe nu alle Dahl ingrediën­ten (zonder kokosmelk) in de pan, roer eventjes goed door en breng rustig aan de kook. Kook het geheel nu eerst 5 minuutjes voor. Zet het vuur uit en laat een half uurtje rusten, zodat de smaken goed intrekken en de erwten sneller zachter worden. Je kan er ook voor kiezen om ze 12 uur te weken van te voren, dat is nu niet meer nodig. Breng het weer aan de kook en laat de erwten minimaal 45 minuten zachtjes doorgaren. Pureer eventueel voorzichtig tussendoor met een staafmixer voor een egaler soep en laat daarna nog á 15 minuutjes pruttelen. Voeg eventueel de laatste paar minuten de kokosmelk toe. De soep is klaar, wanneer je ziet dat het een smakelijke brij is geworden.

Tip: De soep kan je prima op een rustig ochtendje of een dag van te voren bereiden. De smaken worden dan nog lekkerder, je krijgt een mooier substantie en je kan sneller aanschuiven!

Bereiding Topping:

Snij het groen van de lente uitjes in fijne ringetjes en houdt dit apart ter garnering. Snij de stelen in grove schuine stukjes. Snij de ui in reepjes en hak de knoflook fijn, snij de chilipeper naar gewenste dikte. Verhit 1 eetlepel olie in een koeken­pan of kleine wok en bak de ui samen­ met de cashewnoten 5 minuutjes op matig vuur aan, totdat de cashew iets uitzet en een mooie glans krijgt. Voeg nu de knoflook, peper, lente ui, chilipeper en een snuf zout toe en roerbak deze nog á 3 minuutjes mee. Voeg nu een theelepel Garam masala, 1 tl kokosbloesem suiker toe en bak nog een kort minuutje mee. Hak de koriander grof en houdt dit apart ter garnering.

Garam masala

Ik gebruik voor de topping “garam masala” = masala zonder kurkuma. Het mooie van deze ‘kleurrijke topping’ is, dat de kleuren hierdoor worden behouden en dit kruidenmengsel ook nog eens supergoed bij dit gerecht matcht!

Bereiding Rijst:

Weeg de rijst in een grote mok, vul deze in een kook pannetje à 16 cm en doe 2* dezelfde hoeveelheid water erbij (2 delen hoeveelheid vocht op 1 deel rijst). Voeg eventueel de kurkuma en zeezout toe. Breng rustig aan de kook, roer 1x eventjes goed door en laat 10 minuutjes op het kleinste pitje zachtjes koken, zet het vuur uit en laat de rijst nu 10 minuutjes met deksel stomen.

Serveer tip: Halveer de porties rijst of vervang het door: Naanbrood, flatbrood, pitas, roti, of iets passends wat je al in huis hebt. Brood van de vorige dag uit de rooster, past ook prima bij dit gerecht. Maak de borden op naar voorkeur of serveer alles apart ter garnering.

 Tip: Wat je overhoudt kan je prima invriezen voor een makkelijke dag of vermeerder het aantal porties, zodat je het alleen maar nog hoeft op te warmen. (Binnen 3 maanden consumeren bij invriezen).

 

Eet smakelijk!

 

Recept: Rachel Bhageloe