Italiaanse griesmeel, ricotta taart met limoncello en peren
Griesmeel in een taartje, een verrassende combinatie die veel weg heeft van een cheesecake. Erg fris door de toevoeging van citroen en peer. Heb je geen limoncello in huis, vervang deze dan door citroen sap. Snij van de taart kleine stukjes en geniet vooral! Heerlijk als dessert tijdens een (Kerst) dinertje en je kunt dit heel makkelijk een dag van te voren maken. Vergeet niet je peren te besprenkelen met citroensap, zodat ze niet verkleuren. Eetsmakelijk!
Ingrediënten
350 gram Vruchtengriesmeel
250 ml slagroom
500 ml water
200 gram suiker
250 gram ricotta
1 el vanille extract
2 st citroen (alleen de rasp)
4 eieren
2 el limoncello
60 gram roomboter
4 peren
Extra benodigdheden
Springvorm 22 cm
Steelpan
Poedersuiker om te bestuiven
Bereiding
- Breng het water samen met de slagroom aan de kook.
- Voeg al roerend hieraan het griesmeel toe, laat het mengsel koken en voeg roomboter toe.
- Zet het vuur laag en blijf ongeveer 4 minuten roeren tot het mengsel dik is geworden.
- Laat ongeveer 30 minuten afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius hetelucht.
- Meng in een grote kom de eieren met de ricotta, citroenrasp, vanille extract en suiker.
- Voeg dit bij het afgekoelde griesmeel en roer goed door.
- Leg een bakpapiertje op de bodem van de bakvorm en vet de randen in met boter.
- Stort hierin het beslag en bak de taart op 190 graden Celsius in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin.
- Laat de taart volledig afkoelen en zet nog een nachtje in de koelkast om op te stijven.
- Maak de peren schoon, en snij in parten. Verdeel de peren over bovenzijde van de taart en besprenkel met wat citroensap.
- Werk de taart af met wat poedersuiker voordat je hem serveert.