Hazelnoten gezond?

 

Hazelnoten zijn een lekker tussendoortje en een geweldige aanvulling op veel gerechten. Wanneer een persoon ze opneemt in een uitgebalanceerd, caloriebeperkt dieet, bieden de noten ook verschillende gezondheidsvoordelen.

Hazelnoten bevatten:

  • vitamine E
  • gezond vet
  • eiwit
  • voedingsvezels

In dit artikel leest u hoe hazelnoten de gezondheid kunnen ondersteunen, van het verlagen van het cholesterolgehalte tot het verbeteren van de insulineresistentie. Hazelnoten bevatten voedingsvezels en kunnen als tussendoortje worden gegeten. Hazelnoten zijn een goede bron van voedingsvezels. Het eten van veel vezels stimuleert een regelmatige stoelgang en helpt constipatie te voorkomen. In de Verenigde Staten adviseert men vrouwen van 31-50 jaar aan om 25,2 gram (g) voedingsvezels per dag te eten. Mannen in dezelfde leeftijdscategorie zouden 30,8 gram vezels per dag moeten eten. Een portie hazelnoten van 28 g bevat ongeveer 2,7 gram.

Hazelnoten bevatten voedingsvezels en kunnen als tussendoortje worden gegeten. Hazelnoten zijn een goede bron van voedingsvezels. Het eten van veel vezels stimuleert een regelmatige stoelgang en helpt constipatie te voorkomen.

Volgens recent onderzoek kan het eten van noten sommige mensen helpen om minder aan te komen. Een studie uit 2018 vond een verband tussen notenconsumptie, verminderde gewichtstoename en een lager risico op obesitas . In het onderzoek hadden deelnemers die meer noten aten minder kans op overgewicht dan degenen die dat niet deden. Hoewel het onderzoek een correlatie aantoont, moeten verdere studies beoordelen of er een causaal verband is tussen het eten van noten en een verminderd risico op gewichtstoename.

Hazelnoten zijn rijk aan antioxidanten, dit zijn verbindingen die beschermen tegen de oxidatie van cellen. Ze verminderen de mate van celbeschadiging door vrije radicalen. Hazelnoten bevatten de antioxidant vitamine E. Eeen onderzoek suggereert dat vitamine E kan helpen het lichaam te beschermen tegen soorten celbeschadiging die verband houden met kanker.

Het eten van hazelnoten kan helpen het cholesterol te verlagen. Een 2013 studie ontdekte dat een hazelnootrijk dieet de niveaus van lipoproteïne-cholesterol met lage dichtheid van de deelnemers verlaagde. Dit type cholesterol kan het risico op hartproblemen verhogen. De onderzoekers concludeerden dat de beste manier om de gezondheidsvoordelen van hazelnoten te plukken, was om ze elke dag te eten, zonder de totale calorie-inname van een persoon te verhogen. Resultaten van een 2016 recensie gaf eveneens aan dat hazelnoten de niveaus van schadelijk cholesterol kunnen verlagen. De onderzoekers merkten ook geen toename van het lichaamsgewicht van de deelnemers op . Dit kan sommige zorgen wegnemen dat het eten van de calorierijke noten kan leiden tot gewichtstoename.

Het eten van een notenmix met hazelnoten kan de insulinegevoeligheid helpen verbeteren. Een kleine proef 2011 ontdekte dat het eten van een notenmix van 30 g die elke dag 7,5 g hazelnoten bevatte, de insulinegevoeligheid van de deelnemers gedurende 12 weken verbeterde. Verminderde insulinegevoeligheid speelt een rol bij het ontstaan van diabetes type. Het verbeteren van deze gevoeligheid vermindert het risico op de aandoening.

Hazelnoten kunnen helpen om een gezond hart te bevorderen. Een 2013 studie ontdekte dat het eten van een hazelnootrijk dieet de biomarkers voor cardiovasculaire risico’s kan verbeteren, waardoor het risico op hartproblemen mogelijk wordt verlaagd.

Bron: https://www.medicalnewstoday.com/