‘Oervoer’ (Dit aten onze voorouders)

Onze voorouders uit de prehistorie aten al noten. In 2014 ontdekten wetenschappers overblijfselen van planten en fruit op een site in Israël. Het ging onder meer om varianten van de amandel, pistache en eikel. Ze bestempelden de resten als 780.000 jaar oud, daterend uit het paleolithicum of de oude steentijd. Ook vonden ze zogenaamde nutting stones: stenen met een uitholling die onze voorouders gebruikten om de noten te kraken (foto).

In Europa zijn sporen gevonden die wijzen op notenconsumptie van zo’n 4.000 tot 8.000 jaar geleden. Onze voorouders aten beukennootjes, kastanjes en walnoten. De doppen gebruikten ze als brandstof voor het vuur. Bij de Grieken en Romeinen was de walnoot al populair en de Bijbel verwijst in het Oude Testament herhaaldelijk naar amandelen, maar ook naar pistaches en walnoten. In de elfde eeuw brachten kruisvaarders marsepein, gemaakt van gemalen amandelen, mee van hun tochten naar het Midden-Oosten.

Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit ‘oervoer’ was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond. Dit voedsel moest echter wel allemaal zelf verzameld worden. Omdat er geen winkels waren zoals nu. Moesten bewogen onze voorouders dagelijks veel meer dan de huidige mens: ze zochten naar bessen in het bos, gingen op jacht voor een stuk vlees, etc.

Nog steeds eten mensen tegenwoordig veel voedsel dat rijk is aan koolhydraten en vet, dat amper vezels en vitaminen bevat. Daarnaast bewegen we steeds minder, waardoor er niet gecompenseerd wordt voor die extra calorieën. Het gevolg? Veel mensen hebben overgewicht en krijgen last van chronische welvaartsziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

De genen van onze prehistorische voorouders sloten perfect aan bij hun levenswijze, die bestond uit veel gezonde voeding en beweging. Onze huidige genen lijken niet veel van de genen van onze voorouders te verschillen, terwijl onze levenswijze compleet veranderd is, met allerlei negatieve gezondheidseffecten als gevolg.

Bronnen: Wageningen University / eostrace.be