Meer cash voor de cashewboer in Tanzania

Minder CO2 uitstoot en op weg naar een leefbaar inkomen
Cashew is één van de grootste exportproducten van Tanzania. Echter blijft er weinig waarde achter in het land zelf en reist de noot vaak via een lange omweg naar Europa. Wij denken dit beter te kunnen en dus kochten we een eigen fabriek in Tanzania. Deze zet past goed in onze filosofie want zo zijn we nauw betrokken in de origine waardoor we écht impact kunnen maken.

Toewerken naar een leefbaar inkomen
Samen met de boeren, coöperaties en medewerkers in onze verwerkingsfabriek in Tanzania werken wij toe naar een leefbaar inkomen. Dit doen wij door samen met boeren hun oogst te verbeteren, een eerlijke farmgateprijs te betalen voor de cashews die we afnemen, en actief bij te dragen aan de lokale communities.

Doordat de boeren georganiseerd zijn in coöperaties krijgen ze allemaal dezelfde eerlijke kiloprijs voor hun cashews. Hier wordt namelijk één prijs gehanteerd voor alle boeren, waardoor boeren niet als individu worden overgelaten aan de grillen van marktwerking waarbij ze te vaak akkoord gaan met een te lage verkoopprijs. Onze fabriek koopt de noten in via de coöperaties tegen een premiumprijs waarmee de boer het gezin kan onderhouden en kan toewerken naar een betere toekomst.Niet alleen de betrokken boeren maar ook de betrokken fabrieks- en logistieke medewerkers dienen een goed inkomen te krijgen. Daarom zorgen wij dat iedereen betrokken in dit proces eerlijk betaald wordt.

Daarbij kopen wij álle maten cashews op van de boer, dus ook als ze kapot of vergruisd zijn. Zo wordt 100% van de boer zijn cashewoogst opgekocht en haalt hij het maximale uit zijn oogst. Hiernaast zijn we momenteel druk bezig met het verwaarden van zowel de notendop als de cashewappel – hierover snel meer.

Minder CO2 uitstoot door directe verscheping naar Europa
In Tanzania zijn er meer dan een kwart miljoen cashewboeren actief die gezamenlijk meer dan 200.000 ton ongepelde cashews leveren. Het leeuwendeel van deze cashews wordt vervolgens naar Azië verscheept waar deze gepeld en vaak verpakt wordt, om vervolgens per container naar Europe gevaren te worden. Wij zien dit graag anders: met een directe verbinding tussen Tanzania en Europa, en op een manier waardoor zo veel mogelijk waarde van het gehele proces in Tanzania blijft. Doordat wij direct verschepen vanuit Tanzania naar Rotterdam bespaart dit 11.000 km per container vol met cashews. Dit bespaart een flinke hoeveelheid CO2 uitstoot en is dus minder slecht voor het milieu. Bent u op zoek naar duurzame cashewnoten? neem contact op met onze verkopers voor meer informatie.

Bekijk hier de video van onze fabriek in Tanzania