Uitgelicht: Pinda’s
Eigenschappen
De herkomst van de pinda is onbekend, maar de pinda’s zijn al heel oud. Ze zijn ongeveer 950 jaar voor Christus gevonden. In de landen Brazilië en Peru, daar zijn ze als eerste ontdekt en vanaf daar zijn ze naar Afrika gebracht en daarna naar Amerika. Pinda’s zijn oorspronkelijk geen noten, maar peulvruchten. Pinda’s zijn de bekendste noten in de notenwereld en zijn tevens de goedkoopste noten die er zijn.
De pinda is een peulvrucht en groeit onder de grond, net als aardappels. Er komen geelkleurige bloemen aan de plant en de pinda zelf groeit in een schip, die ze de dop noemen. In de winkel kun je pinda’s in de dop kopen (doppinda’s), die moet je eerst wel verwijderen voordat je de pinda op kunt eten. De pinda zelf heeft nog een bruin vliesje, die je gewoon kunt eten en verkocht worden als vliespinda’s. Maar in de winkel vindt je hem ook vaak zonder vliesje.
Toepassing
Pinda’s worden door veel mensen dagelijks gegeten. Niet zozeer als losse pinda, maar vaak als broodbeleg namelijk pindakaas. Verder zijn er veel Indonesische gerechten waarin pinda’s gebruikt worden. Denk maar aan satésaus en rempejek (pittige pindakoekjes)
Ze staan in de schijf van vijf en dat is niet voor niks. De pindaplant wordt ook wel de meest voedzame plant ter wereld genoemd. Ze hebben de eigenschappen van noten maar zijn peulvruchten. Ze bevatten goede vetten, eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Soms wordt gezegd dat pinda’s met vlies gezonder zijn dan zonder vlies, dit is helaas niet zo. Feitelijk heeft je lichaam niks extra’s aan het vliesje maar het kan ook absoluut geen kwaad! En lekker is het wel!
Wist je dat het voor het aantal calorieën niet uitmaakt of je pinda’s roostert, frituurt of rauw eet? Omdat pinda’s een hoog oliegehalte bevatten kunnen ze tijdens het frituren nauwelijks meer olie opnemen; ze blijven dus gelijk in het caloriegehalte. Wel gaan er een beetje vitaminen en mineralen verloren.
Wist je dat?
- De pindaplant één van de soorten is met de hoogste voedingswaarde ter wereld?
- De oorspronkelijke herkomst onbekend is?
- Chinezen de grootste pinda-eters ter wereld zijn?
- De pindaplant voor veel verschillende doeleinden wordt gebruikt, zoals inkt, lippenstift, olie, margarine, soep, explosieven, papier, melk, zeep, shampoo, ijs, kaas, pindakaas etc.?
- Het geen noot is maar een peulvrucht?
- Het verschil tussen een ‘lichte vlies’ en ‘rode vlies’ komt door de grond waarin de pindaplant groeide?
Lekkere recepten met pinda?
Probeer deze vegetarische saucijzenbroodjes eens, of maak je eigen pindasaus.