Vega zwarte bonen burgers met noten

Losse kreet

Een lekker alternatief voor je stukje vlees tussen je broodje is deze vegetarische burger. Deze vegetarische burger is super lekker, smeuïg van binnen en krokant van buiten. Niet moeilijk te maken en valt niet uit elkaar tijdens of na het bakken. Heb je geen zwarte bonen in huis, gebruik dan een ander soort boon. Door het toevoegen van de gerookte paprikapoeder krijg je een lekkere rooksmaak aan je burger.

 

Ingrediënten burger

1 blikje zwarte bonen

50 gram paranoten of andere noten fijn gehakt

2 tenen knoflook geperst of geraspt

1 theelepel gerookte paprika poeder

50 gram geraspte kaas

1 ei

8 eetlepels Panko

Verse peterselie fijn gehakt

Zout & Peper

Ingrediënten tomatensalsa

1 tomaat

1 eetlepel jalapeno pepers op zuur

½ rode ui

2 augurken

 

Extra

3 hamburger broodjes

1 Avocado in plakjes

1 kropje Romana sla

Tomatenketchup

 

 

Bereiding

  • Doe de bonen samen met de andere ingrediënten (behalve de kaas) in een blender mix totdat alles een fijne structuur heeft. Kijk of de burgers goed te vormen zijn en niet te nat zijn, voeg zonnodig nog wat extra panko toe.
  • Voeg de geraspte kaas toe en kneed door met je handen. Maak 4 burgers van het mengsel en leg ze even in de koelkast.
  • Snijd de broodjes open besmeer ze met wat olijfolie en rooster de hamburger broodjes op een grilplaat of in een koekenpan.
  • Doe wat zonnebloemolie in een koekenpan en bak de burgers in ongeveer 10 minuten aan beide kanten bruin. Leg eventueel op het laatste moment een plak cheddarkaas op de burgers en bak nog even mee.
  • Maak de tomatensalsa door de tomaat te ontdoen van de zaadjes en in kleine blokjes te snijden. Snijd ook de pepers, uien en augurk in kleine blokjes en meng alles in een schaaltje.
  • Beleg de broodjes met sla, hamburger, avocado, tomaten salsa, en ketchup. Eetsmakelijk!