Uitgelicht Lijnzaad

Lijnzaad is het zaad van de plant ´vlas´. Vroeger werd lijnzaad voornamelijk gebruikt voor het maken van lijnzaadolie en voor lijnzaadkoeken, dat wordt gebruikt als diervoer. Tot we er achter kwamen dat lijnzaad hele goede eigenschappen bevat, ook voor de mens!

Lijnzaad wordt tegenwoordig aangeraden bij problemen met darmen. Zo wordt het bijvoorbeeld door smoothies gedaan of is het lekker in de yoghurt.

De vezels in lijnzaad bevorderen de stoelgang. De vezels trekken vocht aan in de darmen waardoor de darmpassage wordt gestimuleerd. Daarnaast bevat lijnzaad veel omega 3 vetzuren, wat goed is voor het verlagen van het cholesterol. Er wordt aangeraden 15 tot 45 gram lijnzaad per dag te eten, meer dan dat is niet goed. De giftige stof cyanide kan dan aangemaakt worden in je lichaam en kan vervelende klachten geven zoals: ademhalingsklachten.

Lijnzaad heeft een neutrale, nootachtige smaak, wat het makkelijk maakt om het toe te voegen aan allerlei gerechten. Je kunt lijnzaad perfect gebruiken als bindmiddel of voor de vegan’s onder ons, als vervanging van ei bij het bakken. Voeg hiervoor 1 eetlepel lijnzaad met 3 eetlepels water samen in een blender. Even mixen en klaar is je ei-vervanger! 

Waar kun je lijn zaad allemaal voor gebruiken:

  • Tijdens je ontbijt in je yoghurt of havermout
  • In een mueslireep
  • Maak er crackers van, klik hier voor het recept
  • Gebruik ze als bindmiddel

bron: Koehler (1887)