Hazelnoten gezond?

 

Hazelnoten zijn een lekker tussendoortje en een geweldige aanvulling op veel gerechten. Wanneer een persoon ze opneemt in een uitgebalanceerd, caloriebeperkt dieet, bieden de noten ook verschillende gezondheidsvoordelen.

Hazelnoten bevatten:

  • vitamine E
  • gezond vet
  • eiwit
  • voedingsvezels

In dit artikel leest u hoe hazelnoten de gezondheid kunnen ondersteunen, van het verlagen van het cholesterolgehalte tot het verbeteren van de insulineresistentie. Hazelnoten bevatten voedingsvezels en kunnen als tussendoortje worden gegeten. Hazelnoten zijn een goede bron van voedingsvezels. Het eten van veel vezels stimuleert een regelmatige stoelgang en helpt constipatie te voorkomen. In de Verenigde Staten adviseert men vrouwen van 31-50 jaar aan om 25,2 gram (g) voedingsvezels per dag te eten. Mannen in dezelfde leeftijdscategorie zouden 30,8 gram vezels per dag moeten eten. Een portie hazelnoten van 28 g bevat ongeveer 2,7 gram.

Hazelnoten bevatten voedingsvezels en kunnen als tussendoortje worden gegeten. Hazelnoten zijn een goede bron van voedingsvezels. Het eten van veel vezels stimuleert een regelmatige stoelgang en helpt constipatie te voorkomen.

Volgens recent onderzoek kan het eten van noten sommige mensen helpen om minder aan te komen. Een studie uit 2018 vond een verband tussen notenconsumptie, verminderde gewichtstoename en een lager risico op obesitas . In het onderzoek hadden deelnemers die meer noten aten minder kans op overgewicht dan degenen die dat niet deden. Hoewel het onderzoek een correlatie aantoont, moeten verdere studies beoordelen of er een causaal verband is tussen het eten van noten en een verminderd risico op gewichtstoename.

Hazelnoten zijn rijk aan antioxidanten, dit zijn verbindingen die beschermen tegen de oxidatie van cellen. Ze verminderen de mate van celbeschadiging door vrije radicalen. Hazelnoten bevatten de antioxidant vitamine E. Eeen onderzoek suggereert dat vitamine E kan helpen het lichaam te beschermen tegen soorten celbeschadiging die verband houden met kanker.

Het eten van hazelnoten kan helpen het cholesterol te verlagen. Een 2013 studie ontdekte dat een hazelnootrijk dieet de niveaus van lipoproteïne-cholesterol met lage dichtheid van de deelnemers verlaagde. Dit type cholesterol kan het risico op hartproblemen verhogen. De onderzoekers concludeerden dat de beste manier om de gezondheidsvoordelen van hazelnoten te plukken, was om ze elke dag te eten, zonder de totale calorie-inname van een persoon te verhogen. Resultaten van een 2016 recensie gaf eveneens aan dat hazelnoten de niveaus van schadelijk cholesterol kunnen verlagen. De onderzoekers merkten ook geen toename van het lichaamsgewicht van de deelnemers op . Dit kan sommige zorgen wegnemen dat het eten van de calorierijke noten kan leiden tot gewichtstoename.

Het eten van een notenmix met hazelnoten kan de insulinegevoeligheid helpen verbeteren. Een kleine proef 2011 ontdekte dat het eten van een notenmix van 30 g die elke dag 7,5 g hazelnoten bevatte, de insulinegevoeligheid van de deelnemers gedurende 12 weken verbeterde. Verminderde insulinegevoeligheid speelt een rol bij het ontstaan van diabetes type. Het verbeteren van deze gevoeligheid vermindert het risico op de aandoening.

Hazelnoten kunnen helpen om een gezond hart te bevorderen. Een 2013 studie ontdekte dat het eten van een hazelnootrijk dieet de biomarkers voor cardiovasculaire risico’s kan verbeteren, waardoor het risico op hartproblemen mogelijk wordt verlaagd.

Bron: https://www.medicalnewstoday.com/

VOORDELEN VAN MANGO VOOR JE GEZONDHEID

 

Het staat in veel continenten bekend als de mango, maar in zijn geboorteland Aziatische landen, zoals de Filippijnen, wordt het “mangga” genoemd. Mango of mangga wordt wereldwijd veel gegeten vanwege het heerlijk zachte, zoete vruchtvlees. Of het nu een salade of jam is, velen kunnen geen genoeg krijgen van deze smaakvolle, tropische vrucht. 

Soorten voedingsstoffen in mango

Het goede nieuws voor mangoliefhebbers is dat het vruchtvlees van deze vrucht veel voedingswaarde heeft. Mango is een uitzonderlijke drager van vitamine C en levert maar liefst 100% van de benodigde dagelijkse dosis. Vitamine A komt op een goede tweede binnen, met 35%, gevolgd door vitamine B en K. Het bevat ook veel foliumzuur, kalium en koper.

Mango- en ziektepreventie

Vitamine C is van onschatbare waarde voor het lichaam omdat het helpt om bacteriën en moleculen die ziekten veroorzaken te blokkeren. Deze krachtige vitamine bestrijdt en elimineert ook vrije radicalen die zich al in het lichaam verspreiden om je te helpen vechten en herstellen van ziekten zoals kanker, hypertensie, leeftijdsgebonden aandoeningen, diabetes en astma.

Zwangere vrouwen kunnen de gezondheid van ongeboren baby’s verbeteren door mango te eten. Foliumzuur en vitamine K zijn vooral voordelig omdat ze het risico op geboorteafwijkingen bij foetussen verminderen. Vitamine K stimuleert een gezonde mentale activiteit wat baby’s kan helpen de nodige mentale vermogens te ontwikkelen.

Mango en het hart

Er zijn maar een paar mineralen die voor je kunnen doen wat kalium voor het hart doet. Om het duidelijk te zeggen, kalium houdt je hart aan het pompen, wat het noodzakelijk maakt voor het leven. Als je niet genoeg krijgt van dit mineraal, is uw kans op hypertensie, beroerte en hartaanvallen groot. Probeer daarom zo vaak mogelijk mineraalrijk voedsel zoals de mango te eten.

Nieuw! Spaanse Walnoten bij De NotenBeurs

De NotenBeurs gaat een samenwerking aan met Finca La Noguera een Spaanse leverancier van Walnoten.
Veel van onze walnoten komen uit, Frankrijk, China en de USA. Nu kunnen we daar dus ook Spanje aan toevoegen aldus Hans David, inkoper bij De NotenBeurs.

Zacht van smaak
Walnoten zijn een van de gezondste noten die er zijn omdat deze noten heel veel anti-oxidanten bevatten. Dit zijn stoffen die het lichaam helpen om te herstellen van vrije radicalen. Onder andere hierdoor is de consumptie van walnoten in Nederland groot. En dus is het voor ons als groothandel belangrijk vanuit verschillende origine te kunnen voorzien in de vraag. Oogsten kunnen uiteraard mislukken door slechte weersomstandigheden en daarom is het prettig alternatieven te hebben als leverancier.
Klimaat heeft niet alleen een grote invloed op de teelt maar resulteert ook in de karakteristieke smaak van de noten. Waar soms een walnoot wat bitter kan zijn hebben deze Spaanse walnoten een bijzonder zachte smaak en fijne bite.

 
Uitstekende voedingsbodem
Finca la Noguera
is een bedrijf dat zich toelegt op de productie van walnoten van hoge kwaliteit. De omvang van deze boerderij (klein) zorgt voor betere zorg en aandacht om een hoge kwaliteit en voortreffelijke smaak van zijn walnoten te bereiken.

In het Ebro-bekken, met productieboerderijen in Lleida en Huesca ligt een gebied dat voldoet aan de beste klimatologische omstandigheden in Europa voor de walnotenteelt. In deze Spaanse regio maken het klimaat en de kwaliteit van de grond het een onverslaanbaar gebied voor de teelt en productie van deze heerlijke walnoot.

Klimatologische kenmerken van het gebied zijn; koude winters. Weinig neerslag , water uit de Pyreneeën van uitstekende kwaliteit en in voldoende hoeveelheid om het gewas te bevoorraden. De mogelijkheid om de best beschikbare variëteiten te planten.

Daarnaast worden de ‘gepelde’ noten per batch ontdaan van de schil wat de smaakgarantie en houdbaarheid ten goede komt.

Exclusiviteit
Zoals u van ons gewend bent blijven wij altijd zoeken naar noviteiten en speciale producten. Door de samenwerking met La Noquera voegen wij een unieke, hoge kwaliteits walnoot aan ons assortiment toe die uitmunt in smaak en structuur. Neem voor meer informatie contact op met onze accountmanagers en proef ze zelf eens.