Koek lolly’s met abrikozen, pistache en kokos

Koekjes op een stokje, dit is de perfecte traktatie voor kinderen. Maar ook voor volwassenen erg leuk en lekker om bij de koffie of thee te krijgen. Presenteer de koek lolly’s door ze in een houten plank of in een stuk piepschuim te steken. Houd je kind niet van kokos of noten, rol de koekjes dan door hagelslag, muisjes of andere strooisels.

 

Ingrediënten amandelkoekjes (voor 15 lolly’s)

62,5 gram amandelmeel

187,5 gram bloem

62,5 gram fijne kristalsuiker

125 gram roomboter

½ theelepel zout

½ ei geklutst

1 citroen (rasp)

Ingrediënten abrikozencrème

500 gram gewelde abrikozen

250 gram geleisuiker voor halfzoete jam

1 citroen (alleen het sap)

125 gram roomboter (kamertemperatuur)

125 gram poedersuiker

100 gram roomkaas

1 citroen (rasp)

1 eetlepel warm water

Ingrediënten extra

Kokosrasp

Pistachepitten fijngehakt

Benodigdheden

Oven

Lollystokjes of satéprikkers

Koekstempel + uitsteekvorm

Mixer

 

Bereiding koekjes

  • Voeg alle ingrediënten voor de koekjes bij elkaar in een kom. Kneed totdat je een samenhangend deeg hebt en er een bal van kunt vormen.
  • Doe het deeg in plastic folie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius hetelucht.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad.
  • Druk de koekstempel in wat bloem en maak een aantal afdrukken in het uitgerolde deeg.
  • Steek de koekjes uit met een steker en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
  • Gebruik het overgebleven deel van het ei om de koekjes mee te bestrijken.
  • Bak de koekjes 15 minuten in een oven van 180 graden Celsius.

Bereiding crème

  • Maak voor de crème eerst de abrikozenjam.
  • Giet de gewelde abrikozen samen met het welvocht en het citroensap in een pan en laat koken totdat de abrikozen zacht zijn geworden.
  • Pureer de abrikozen tot een gladde massa met een staafmixer en voeg de geleisuiker toe.
  • Kook de abrikozen met de suiker ongeveer 3-5 minuten totdat de suiker is opgelost en de jam wat dikker begint te worden.
  • Doe de jam in schoongemaakte weckpotjes en laat op zijn kop afkoelen. (Let op je hebt niet alle jam nodig voor de koekjes)
  • Mix de boter samen met de poedersuiker en één eetlepel warm water tot een luchtige massa, dit duurt ongeveer 5 minuten.
  • Voeg daarna lepel voor lepel de roomkaas toe terwijl je blijft mixen en voeg daarna de citroenrasp toe.
  • Als de roomkaas volledig is opgenomen in de massa, kan de jam toegevoegd worden.
  • Gebruik van de jam die je hebt gemaakt 150 gram en voeg deze lepel voor lepel toe aan de crème en blijf mixen totdat deze helemaal is opgenomen.

Afwerking

  • Doe een theelepel crème op een koekje en druk met een ronddraaiende beweging het andere koekje er tegenaan. Er mag een beetje crème tussen de rand uitkomen.
  • Rol het koekje met de zijkanten door de kokosrasp of de fijngehakte pistache.
  • Duw een lollystokje tussen de twee koekjes en laat de koekjes opstijven in de koelkast.