Nationale Pindadag

Op 13 september is het ‘Nationale Pindadag’ een eerbetoon aan deze machtige en smakelijke pinda’s.

Herkomst
Deze peulvrucht is waarschijnlijk ongeveer 3.500 jaar geleden afkomstig uit Zuid-Amerika en is geen noot. Ze groeien ondergronds, net als aardappelen. Omdat ze een eetbaar zaadje zijn dat zich in een peul vormt, behoren ze tot de familie Leguminosae met erwten en bonen. Als het gaat om planten die eiwitrijk zijn, leveren pinda’s maar liefst 8 gram per ounce, meer dan welke andere noot dan ook volgens The Peanut Institute. En onthoud, het is geen noot! Noten groeien aan bomen.

Gezond
De pinda bevat ook veel antioxidanten. Pinda’s bevatten niet alleen veel vitamine E en B6, maar ze zijn ook rijk aan mineralen zoals magnesium, ijzer en zink. Studies tonen ook aan dat deze prachtige peulvrucht, in combinatie met ander voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, ons ook helpt om voedingsstoffen beter op te nemen.
Het vee profiteerde lange tijd het meest van al deze voedingsstoffen. Totdat er moderne methoden kwamen, was het planten en oogsten van pinda’s arbeidsintensief en riskant voor boeren.

Geleidelijk groeide hun populariteit. Soldaten uit de burgeroorlog waren dol op ze, net als fans van het rondreizende circus van PT Barnum. Maar wat het mogelijk maakte dat pinda’s in overvloed werden verbouwd, was een vooruitgang in de landbouwtechnologie. Net zoals de katoenjenever een revolutie teweegbracht in de katoenindustrie, transformeerden planters en oogstmachines niet alleen de pinda-boerderij, maar de landbouw over de hele wereld.

Peeled, unpeeled and whole shell peanuts isolated on white background

Dr George Washington Carver
Met de stijging van de pindaproductie kwam er ook een toename van nieuwsgierig onderzoek naar de mogelijke toepassingen ervan. Toen de bolkever grote schade aanrichtte aan de katoenoogst in het Zuiden, deed dr. George Washington Carver een suggestie. Hij had onderzoek gedaan naar deze geweldige aardnoot en pleite voor diversificatie van pindateelt bij de boeren. Het was een economische zegen voor de zuidelijke boeren. Hij publiceerde zijn onderzoek “How to Grow the Peanut and 105 Ways of Preparation it for Human Consumption” in 1916. Zijn voortdurende onderzoek resulteerde in vele heerlijke toepassingen voor deze aardnoot.Van scheerschuim tot kunststoffen en cosmetica en zelfs koffie, dr. Carvers honger naar de pinda leek eindeloos.
Veel van de pinda-ontdekkingen die Dr. Carver 100 jaar geleden deed, worden nog steeds gebruikt.

#nationalepindadag