Oliën & Vetten

Er zijn veel verschillende soorten oliën. Maar welke kan je het beste kiezen? Olie bestaat voor 100% uit vet. Er zijn onverzadigde vetten en verzadigde vetten. Lang werd gedacht dat vet eten slecht voor het lichaam is. Het tegendeel is waar: de onverzadigde vetten helpen juist om een gezond lichaam in stand te houden. De verzadigde vetten zijn daarentegen wel slecht voor het lichaam. Een ezelsbruggetje om dit te onthouden: verzadigd vet is verkeerd, onverzadigd vet is oké.

 

In onderstaand tabel zie je de voedingswaarden van tien bekende oliën. Koolzaadolie en lijnzaadolie bevatten het minst verzadigd vet en meest onverzadigd vet, en daarom tot nu toe de winnaars. Maar er is verder onderscheid te maken. Van de onverzadigde vetten heb je meervoudige en enkelvoudige vetzuren, waarbij de meervoudige vetzuren (onder andere de bekende omega 3 en omega 6) het beste zijn. Daar naar kijkend zijn dus zonnebloem en lijnzaad het beste. Maar ook arachide-, soja-, olijf-, mais- en rijstolie zijn goede oliën om te gebruiken. Kokosolie (in tegenstelling tot wat velen denken) en palmolie zijn minder goed. Ze bevatten namelijk veel verzadigd vet.

Per 100 gram

 

Harde vetten, denkend aan vast frituurvet en pakjes margarine bevatten veel verzadigde vetten. Als je dit vervangt door een olie ben je al goed bezig! En kijk is naar zonnebloemolie in onderstaand schema, beter dan olijfolie. Wie had dat gedacht? Beter voor jou maar ook voor je portemonnee!

Tip: Wissel de juiste oliën regelmatig af, dan krijg je alle juiste essentiële vetzuren binnen.

Voor meer informatie over de verschillende soorten vetten lees ook het artikel op deze website ‘het goede van vet’ en de informatie over ‘onverzadigd vet’ op de site van het voedingscentrum.