Vandaag is het Wereld Pistachenoten Dag
Vandaag is het Wereld Pistachenoten Dag. Een goed moment om dit heerlijke nootje weer eens in de spotlight te zetten.
Waar komen ze vandaan?
Pistachenoten komen van de pistacheboom. Deze boom komt van origine voor in West-Azië en het Midden-Oosten. Ook komt de boom veel voor in Californië. De pistacheboom vraagt een dor klimaat met lange, hete, droge zomers en milde winters. De bomen worden meestal 5 tot 10 meter hoog.
Rond de binnenste schaal van het zaad zit een dop die bij rijping knalrood wordt. De meeste pistachenoten, met name die uit Californië, worden voor het rijpen uit de dop gehaald zodat de schalen niet rood worden maar hun natuurlijke, lichtbruine kleur behouden blijft. De kleur van de pit is altijd groen. Dit heeft zelfs invloed op de prijs: hoe dieper groen de kleur, hoe duurder de noot. Simpelweg omdat ze dan lekkerder zijn.
Net als andere noten bevatten pistachenoten veel onverzadigde vetten. Dit zijn de ‘goede’ vetten. In vergelijking met andere noten, bevat de pistachenoot minder calorieën en meer vezels, wat gunstig is voor gewichtsbehoud. Dus wie op zijn gewicht wil letten, is aan het juiste adres bij de pistachenoot.
Daarnaast heeft het pellen van de noot voordelen. Het pellen vertraagt het eetproces en creëert bewustwording waardoor je eerder verzadigd bent. Hierdoor eet je minder en krijg je dus minder calorieën binnen. Nog een voordeel is het gehalte aan fosfor, wat samen met calcium goed is voor botten en tanden.
Eet je honderd gram pistachenoten dan krijg je de helft van het ijzer, fosfor en magnesium binnen van wat je per dag nodig hebt. Nomadenvolken in het Midden-Oosten aten deze noten in de wintermaanden als vervanging voor vlees. Zij wisten toen al dat dit nootje voedzaam en lang houdbaar was!
Ze bieden dus verschillende gezondheidsvoordelen, vooral voor het hart en de darmen. Regelmatig pistachenoten eten kan de gezondheid en het welzijn helpen verbeteren. Maar zoals met alles geldt, eet er niet te veel van. Eet liefst ongezouten pistachenoten in de dop en combineer ze met andere gezonde noten in je dagelijkse ‘handje noten’.
Recepten
De pistachenoot heeft een unieke typische pistache smaak, licht zoet en is goed te combineren in zoete gerechten. Zie hieronder enkele mooie voorbeelden van gebruik in gerechten.
Voedingscentrum over pistachenoten
bronnen: Boek ‘Nootje’, Voedingscentrum, Weekvandenoot.nl