Paasstol met kersen en noten

Print Friendly, PDF & Email

 

Maak een paasstol eens anders en gebruiken noten, zuidvruchten of chocoladedruppels. Het lekkerste is de stol als hij nog een beetje warm is, verwarm het brood nog even kort voordat je hem serveert en serveer met roomboter en poedersuiker. Fijne Pasen!  

Ingrediënten brooddeeg

  • 280 gram bloem
  • 70 gram kristalsuiker
  • 70 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 155 gram volle melk
  • 6 gram gedroogde gist
  • 6 gram zout
  • 0,5 ei
  • 0,5 uitgeschraapt vanille stokje

Ingrediënten vruchtenvulling

  • 150 gram gedroogde appel/kaneel blokjes (Notenbeurs)
  • 120 gram gedroogde kersen
  • 100 gram blanke kleine rozijnen
  • 100 gram blanke grote rozijnen
  • 150 gram gemengde rauwe noten

Ingrediënten amandelspijs

  • 130 gram blanke rauwe amandelen
  • 130 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel honing
  • 1 ctiroen (alleen de rasp)
  • 1 ei

Extra nodig

  • 1 eidooier
  • scheut room
  • amandelschaafsel
  • roomboter

Bereiding

Bereiding brooddeeg • Verwarm de melk tot maximaal 30 graden en zet apart, doe hierbij de gist en laat +/- 10 minuten staan zodat de gist zich kan ontwikkelen. • Doe alle andere ingrediënten in een kom en voeg de melk met de gist toe en kneed het +/- 10 minuten tot een soepel deeg. Dit mag eventueel ook met de machine. • Dek het deeg af met een vochtige theedoek of folie en laat 1,5 uur rijzen op een warme plek.

Bereiding vulling • Doe de rozijnen en de gedroogde kersen in een schaal en giet hier warm water op. Laat ongeveer een 1 uur wellen. • Hak de noten grof en zet apart • Meng de appel/kaneel blokjes alvast met de gehakte noten

Bereiding amandelspijs • Maal de amandelen samen met de suiker, honing, citroenrasp en het ei in een keukenmachine fijn tot amandelspijs. • Rol de spijs in plastic folie en laat een uur rusten in de koelkast.

Samenvoegen • Giet het water af van de gewelde vruchten en meng ze met de noten en appel/kaneel blokjes. • Kneed dit mengsel door het deeg en verdeel het deeg in twee gelijke delen. • Vet de springvorm in en leg een bakpapiertje op de bodem. • Verdeel één helft van het deeg op de bodem van de vorm. • Haal de amandelspijs uit de koelkast en rol uit tot een plak van +/- 0,5 cm • Leg de plak op het deeg en laat 1 cm van de rand vrij • Leg het andere deel van het deeg bovenop het amandelspijs en dek af met folie om nog 45 minuten te laten rijzen. • Verwarm de oven voor op 225 graden • Meng een eidooier met een scheut room en bestrijk de bovenkant van het gerezen deeg met dit mengsel. • Verdeel wat amandelschaafsel over het deeg. • Zet de oventemperatuur omlaag naar 200 graden en bak het brood in ongeveer 40 minuten gaar. • Smelt ondertussen 50 gram roomboter en gebruik dit om het brood mee in te smeren na dat het gebakken is.