Uitgelicht Pompoenpitten
Eigenschappen
Pompoen is verreweg de grootste vrucht van het plantenrijk. Deze vrucht groeit het beste op schone grond in een warm klimaat zoals Turkije, Marokko, Tunesië en Algerije. Pompoenpitten worden veel in mixen gebruikt, vooral geroosterd. In verhouding tot de vrucht, zijn het maar kleine pitjes, maar qua samenstelling in voedingswaarden, lijken ze erg op noten en pinda’s. Veel goede vetten, eiwitten, mineralen en vitaminen!
Op de website van het voedingscentrum is de volgende voedingswaarde terug te vinden:
In 1 eetlepel (15 gram) pompoenpitten zit:
- 86 kcal energie
- 7,1 gram vet
- 1,7 gram verzadigd vet
- 0,4 gram koolhydraten
- 0,2 gram suikers
- 1,3 gram vezels
- 4,5 gram eiwit
- 0 gram zout
Je ziet ook regelmatig de term pepita voorbij komen, dit is de Mexicaanse term voor de pompoenpit. Pompoenpitten zijn erg goed voor je gezondheid, zoals veel noten, pitten en zaden. Er wordt gezegd dat ze goed voor je nachtrust kunnen zijn doordat er veel tryptofaan in de pitten zit. Dit is een aminozuur dat de slaap kan bevorderen en een bouwstof voor serotonine en melatonine.
Maar om 1 gram tryptofaan binnen te krijgen, moet je zo’n 200 gram pompoenpitten eten. Dat zijn nogal wat eetlepels 😉
Toepassing
Pompoenpitten zijn veelzijdig en vooral smaakvol als ze geroosterd zijn. Je kunt ze goed verwerken in salades, brood of door je muesli. Bij de Notenbeurs zijn de pompoenpitten los te verkrijgen, maar bijvoorbeeld ook in een zaden en pittenmix. Dit combineert heerlijk met een salade.
Waar kun je pompoenpitten allemaal voor gebruiken:
- Tijdens je ontbijt in je yoghurt of havermout
- Verwerk het in een gerecht, bijvoorbeeld deze Quiche